Nové Hamry

Nové HamryObec Nové Hamry leží v Krušných horách. Ves má skvělou polohu. Rozkládá se totiž v čistší a zachovalejší části Krušných hor. Je to pravá horská vesnička. Okolí tvoří údolíčko řeky Rolavy a Bílého potoka. Její nadmořská výška je 693 metrů nad mořem. Obec byla také zapojena do soutěže Vesnice roku, kde získala hned několik uznání. Mimo jiné to byla „Cena naděje pro živý venkov“ nebo „Mimořádné ocenění za všestranný rozvoj obce“.

Vesnička Nové Hamry se zrodila díky objevu cínu a železné rudy v 15. století. Zpočátku osamocený hamr, rozkládající se pod Dvorským vrchem, byl osidlován dalšími návštěvníky. Vznikl tedy nový hamr, který také dal pozdější název obci. Velkou roli nejen v obci, ale také v okolí, hrála hrabata Šliků. Jejich odvaha a odhodlání pomohly mnoha lidem. Právě hrabata Šliků totiž nechali vystavět jáchymovské stříbrné doly roku 1516. Ale jako na většině míst v Krušných horách, ani tady se těžba neudržela. Lidé si tedy museli hledat jiný zdroj obživy. Jedním z nich bylo paličkování krajek nebo výroba knoflíků. Později byla ve vesnici postavena železnice. Právě tento krok byl pro celé Nové Hamry doslova požehnáním. V té době se začal obrovsky rozvíjet cestovní ruch. Do těchto míst lákala turisty překrásná rozmanitá příroda. Velmi oblíbeným se stal nedaleko tyčící se vrch Pajndl.

V zimních měsících obec a její okolí nabízí výborné prostředí pro krásně prožitou dovolenou. Je zde spousta lyžařských areálů. Přímo v obci se nachází jeden lyžařský areál. Můžete si zalyžovat na pěti sjezdových tratích, které jsou různé délky i různé obtížnosti. Jejich celková délka je 1,7 kilometrů. I když je středisko blízko známého lázeňského města Karlovy Vary, nenavštěvuje jej mnoho turistů. Je to tedy místo stvořené pro klidné rodinné dovolené. Navštívit ale také můžete nedaleká střediska, jako je vyhlášený Boží Dar, skiareál Klínovec, ski centrum Bublava – Stříbrná nebo ski areál Velfling – Pernink. Také ubytování je pro turisty příjemné. Máte na výběr z apartmánů, malých pokojíčku nebo soukromých chat. Rozhodně si nenechte ujít U-rampu. Pokud je vaše kritérium večerní lyžování, uspokojíte svou potřebu. Využijte tzv. Velké sjezdovky, která má umělé osvětlení.

Pro milovníky běžkování mám výbornou zprávu. V okolí Nových Hamrů je hned několik tratí, které jsou pravidelně upravované. Ty se dále připojují na známou Krušnohorskou magistrálu, po které můžete projet doslova celé pohoří.

Také v létě je prostředí krásné. Turisty láká nejen krásně čerstvý vzduch, který nám ve městech chybí. Krásná rozkvetlá krajina, jejímž kontrastem jsou vysoké, na špičce stále zasněžené vrcholy Krušných hor. Místo je také skvělé pro typické letní sporty, jako je cyklistika nebo turistika. Oblast je skvělá pro houbaření. Dále můžete namířit svou cestu na nedaleké močály a rašeliniště. V nabídce jsou také adrenalinové sporty, jako horolezectví. Pokud počasí zrovna nepřeje, můžete den strávit v krytém bazénu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno