Savojské Alpy
Savojské AlpyMathias M / Foter

Savojské Alpy

Savojské Alpy se převážnou většinou nachází na území Francie. Pouze jejich menší část leží na území Itálie respektive Švýcarska. To ale neznamená, že by tyto okrajové části Savojských Alp měly uniknout vaší pozornosti. Konkrétně ve švýcarské části se nachází např. proslulé Ženevské jezero, od kterého se můžete kochat dechberoucím výhledem na zasněžené vrcholky Alp.

Savojské Alpy jsou největší soustředěnou lyžařskou oblastí v Evropě. Podle mnoha cestovatelských průvodců se jedná o nejlepší lyžařskou oblast. Kromě skvělých sněhových podmínek to je dáno zejména velkou rozmanitostí zdejších sjezdovek. Naleznete tu svahy vhodné jak pro ty nejnáročnější lyžaře, tak pro rodiny s dětmi.

Určitou nevýhodou Savojských Alp z pohledu českého návštěvníka je jejich vzdálenost. Z hlavního města České republiky je to sem nejméně 1000 kilometrů. To se při cestě autem dá za ideálních podmínek zvlánout za přibližně 11 hodin. Při cestě do vzdálenějších oblastí nějakou hodinku navíc přidejte. Nejlepší cesta vede přes hraniční přechod Rozvadov do Německa. Odtud pak pokračujte směrem na švýcarský Bern a Ženevu. Dojedete až do francouzského Annecy a po dálnici A 430 pak až do Albertville. Pokud budete mířit do Les Menuires nebo Val Thorens, zvolte rychlostní silnici do Moutiers a pak pokračujte po D 117.

Za „objevením“ Savojských Alp stojí především turisté z Anglie, kteří začali kouzlo zdejších hor objevovat již od třicátých let minulého století. I díky jejich zájmu došlo od šedesátých let k bouřlivému rozvoji této oblasti. Vedle typicky alpských vesniček na zdejších svazích začala vyrůstat i střediska vzdáleně připomínající naše paneláková sídliště. Cílem totiž bylo uspokojit v maximální míře poptávku po ubytování, která zde byla. I když některá střediska nepatří zrovna k tomu nejkrásnějšímu, co v Alpách najdete, i díky těmto hotelovým „sídlištím“ najdete v Savojských Alpách širokou nabídku ubytování – od levných ubytoven, přes útulné alpské hotýlky až po luxusní hotely pro náročnou klientelu. Nevzhledná „sídliště“ navíc postupně nahrazují typické chalety a stylové alpské hotely.

Většina sjezdovek, kterých jsou tu bez přehánění stovky kilometrů (v celých francouzských Alpách až 5,5 tisíce kilometrů), se nachází v relativně vysoké nadmořské výšce. Díky tomu se zde dá lyžovat od podzimu až do pozdního jara. Většina hotelů a dalších ubytovacích kapacit pro turisty se nachází co nejblíže lanovkám.

A jaká lyžařská střediska na vás v Savojských Alpách čekají? Nejznámější jsou určitě Tři údolí (Les Trois Vallées) – Courchevel, Méribel, Val Thorens. Co středisko, to pojem. To ale zdaleko není všechno. Jmenujme alespoň ještě Tignes, Val d’Isere, La Plagne nebo Les Arcs. Nejedno z nich si ostatně na našem webu představíme v samostatném profilu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno