Lipno v zimě a lyžování

Lipno
the_riel_thing / Foter

Obec Lipno nad Vltavou, jedno z nejznámějších lyžařských středisek a měst České republiky. Rozkládá se v okrese Český Krumlov. Tato oblast naší země je opravdu skvostem. Leží v nadmořské výšce 776 metrů nad mořem. Stálých obyvatel je 537. Vesnička se nachází hned u břehu obrovské nádrže Lipno. V blízkosti je také krásný přírodní park Vyšebrodsko nebo národní přírodní rezervace Čertova stěna a Luč. Lipenská přehrada a celkově celé Lipno je velice oblíbené a je hodně navštěvované turisty nejen z celé České republiky. Pro svou polohu jsou častými návštěvníky také němečtí občané.

Obec Lipno nad Vltavou pamatuje dlouhou historii. První zmínky o kolonizaci území jsou z roku 1281. Tehdy zde vznikaly první obce. Tento fakt také dokazují archeologické nálezy z počátku 13. století. V souvislosti obcí byly zmíněny další oblasti, jako jsou: Studené, Kobylnice, Petrův mlýn, Slupečná a Plískov. Dnes se řadí Petrův mlýn pod vody Lipenského jezera a ostatní tři jsou rekreačními středisky Lipna nad Vltavou. Všechno území poté postupně patřilo vyšebrodskému cisterciáckému klášteru. Poslední byl přejat Kramolín v roce 1459. Lidé v obci měli o obživu vždy postaráno. Vodní zdroje využívaly k přepravování dřeva. Dále používaly tažné voly, které také chovali. Dalším zdrojem obživy bylo pěstování plodin, které bylo také rozšířené. Pěstovali se zde plodiny jako oves, mák, řepa, zelí, hrách nebo žito. V roce 1952 – 1959 byla vystavěna lipenská přehrada. Velká část dřívějšího území byla zatopena. Vzniká tedy nové území a právě s tím je také spojen rozvoj cestovního ruchu. Dnes obec prospívá právě díky tomu.

Náš tip: Máte rádi ruční práce? Šití je poslední dobou velmi oblíbené. Navíc si vyrobíte vlastní originální modely. Potřeby na šití www.euronite.cz.

V současné době je obec a její okolí využíváno především k zimním dovoleným. Nám všem známé, největší lyžařské středisko Šumavy a vůbec jižních Čech. Přímo v obci Lipno nad Vltavou se nachází lyžařský areál. Pohodlí a stoprocentní spokojenost zajišťuje pět hvězdiček, kterými se areál pyšní. Středisko je moderní. Je vhodné pro rodiny s dětmi, začátečníky a i pro lyžařské kurzy. Pro lyžaře je zde k dispozici 9 sjezdových tratí. Celková délka tratí je 8,3 kilometrů. Moderní středisko disponuje také třemi čtyřsedačkovými lanovkami. Také ti nejmenší z nás si mohou užít sněhu na 2 dětských sjezdových tratí se čtyřmi pojízdnými koberci.

Tato lyžařská školka se pyšní největší výukovou plochou v České republice. Lipno a Lipenská přehrada nabízí spoustu dalších sportovních možností. Pokud je vodní plocha zamrzlá, mohou si zde turisté výborně zabruslit. Dráha je pravidelně upravovaná a je dlouhá zhruba 25 kilometrů. Po cestě si můžete odpočinout u malých stánků s občerstvením. Ohřejete se výborným svařákem nebo zaplníte žaludek teplou klobásou. Pro milovníky adrenalinu jsou zde k dispozici jízdy se psím spřežením. Také běžecké okruhy jsou upravované, v délce okolo 36 kilometrů. Lyžařský areál Lipno nabízí spoustu výhodných jízdenek, které vám ušetří čas i peníze.

V letních měsících je Lipno jako stvořené pro rodinné dovolené. Překrásná příroda, bohaté vodní zdroje ke koupání a krásná města. V oblasti Lipna mohou turisté vyrazit na in-liny nebo zdolávat vrcholky hor na kole. Místo je skvělé také pro pěší turistiky. Pokud si chcete užít spoustu zábavy, nevynechejte golfové hřiště nebo oblíbenou bobovou dráhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno